Lantbodar ♥

Jag har haft turen att hitta två riktiga guldkorn till lantbodar och de vore inte rätt att hålla dem för mig själv :) De ligger belägna på landet utanför Vetlanda. Ljuvliga Levanders och bedårande Frenillas Bod.
Hoppas på att få anledning att återvända snart igen. På Levanders köpte vi i sommras skålar, koppar och vispskål (vipsskålen, som den kallas här hemma) från IB Laursen och nu börjar det bli dags att fylla på förrådet av höstigt och vintrigt porslin. Det måste ju vara en anledning god nog för att ta en tripp dit?! Kalmar har, så vitt jag vet inget utbud av IB Laursen.

Tjuvkika på bilderna jag tog när vi var där sist :)


Levanders


Levanders


Levanders



Frenillas Bod


Frenillas Bod


Frenillas Bod

Frenillas Bod

 

//J


"Inget går upp mot en god vän. Undantaget, en god vän med choklad!"

När någon varit ute i den kalla höstkvällen måste denna någon få lite extra kärlek!
Därför tog jag mig friheten att ikväll röra ihop två koppar rykande het choklad. En till mig och en till Herr J :)
Så enkelt! Så gott! Eftersom vi åt våfflor igår så hade vi dessutom lite grädde kvar idag, tjohoo!

Chokladen rördes ihop på ekologisk mellanmjölk, fairtrade och ekologisk kakao, fairtrade rörsocker och en skvätt eko-grädde. På toppen landade vispad grädde och sist pudrade jag över kanel.
Kanel och choklad är en himelsk kombination!





Snablarns va gott! Kopparna och fatet är från IB Laursen.



(Ville testa att pimpa upp en bild också :P)

Godnatt //J






Recept på en mysig kväll

Jag tycker det är tråkigt att jag bjuder hem mina vänner för sällan och att de bjuder hem mig för sällan :P
Det är egentligen så vansinnigt enkelt och för att inte tala om supermysigt att be lite vänner komma över en kväll på något gott att dricka och enkelt tilltugg. Därför tänkte jag tipsa om en väldigt enkel meny på en mysig kväll (som inte innehåller chips och cola!) som jag och Herr J bjöd hem lite vänner på häromveckan.

Väldigt enkelt!

Gott vin (eller annan god dricka)
Oliver
Klyftat päron

Brödstänger (baka själv eller köp)
Pistagenötter
Tunnbrödsrullar med brieost, avokado, tomat, rödlök, persilja och gräslök som du skär till "stubbar"
Tomat och mozzarella med färsk basilika.

Ovanstående läckerheter tar knappast någon tid att förbereda. Tunnbrödrullarna stod fortfarande i kylen när kameran drogs fram :)
Se till att ha tandpetare till hands så slipper ni bli kladdiga om tassarna!

P.s! Handla ekologiska, rättvisemärka och närproducerade råvaror.

//J


Orolig, förskräckt och beslutsam!

Efter kvällspromenad och våfflor satt jag och Herr J för att se Home (naturfilmen som sändes i svt för ett tag sedan och som nu går att se på youtube). Filmen var helt fantastiskt bra och väckte så många känlsor och tankar att jag hade svårt att ens tala efteråt.
Vi förstör jorden! Vi tar det som inte är vårt att ta! Vi konsumerar utan att reflektera över vilka som får lida för vårt ha-begär. Vi tömmer haven på fisk. Vi släpper ut miljögifter. Polarisen smälter. Arter dör ut. Havsnivån stiger. Regnskogen skövlas.
Vi borde vara ett med naturen men istället förstör vi den, utan att tänka på konsekvenserna.
Kläder vi bär skeppas långväga och tillverkas av människor under odrägliga förhållanden eftersom vi vill handla billigt och varumärken vill tjäna oförtjänta pengar.
Djur massproduceras som en vara och får inget liv. De får en kort och förfärlig tid här på jorden endast för vår skull. Vilka tror vi att vi är? Vi kör framtiden i botten. Vi klagar över att betala skatt eftersom vi då inte kan köpa drömhuset, de perfekta kläderna, fetaste bilen och det mest exlusiva sminket. Vi är giriga! Inget annat djur har någonsin förstört jorden på det sätt vi har gjort. Inte ens nu när det har gått så långt som det har gjort tar vi vårt ansvar. 

Jag kan inte stå för andra än mig själv men för mig är det en självklarhet att handla ekologiskt, rättvisemärkt och närodlat, att inte äta onaturliga ämnen samt att inte äta kött. Vad jag nu ska förbättra är sopsorteringen och okynningskonsumtion. Det är viktigt, för att inte säga nödvändigt (!) att vi vågar förändra vår livsstil och ta vårt ansvar. Vad väntar vi på?
Vad behöver du bli bättre på? 

Kolla på filmen på youtube! http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU 

//J

Höstens starka tag sliter i trädens sommarklänning...

Höstmorgnar ger den morgonpigga fröken J en stund att pyssla om lägenheten. 
Några burkar med nötter ger i all sin enkelhet lite ruggit-ute-mysigt-inne-känsla :)
Eftersom benet frotfarande krånglar och hindrar mig från att träna har jag varit ganska rastlös, vilket jag måste säga har varit till fördel för lägenheten som har fått sig en liten uppiffning i form av ommöblering och ännu mer lull-lull som min vän Inredningsfrun skulle säga :)


Naturella nötter i söta små glasburkar ska nu pryda köksbänken.
Ljuslyktan är från Indiska och vasen från en liten lantbod i närheten av Gävle.




På fatet serveras jordnötbars (det mumsiga receptet hittar du i Två Systrars Söta!)


En stor portion kärlek, tack!
Kopp och skålar från IB Laursen, fat från Höganäs, eko-mjölk och eko-ägg :) 



Moln jagar över himlen. Skynda dig hem min älskade!


Men vi är ju bara människor.

Hösten vrålar utanför huset och regnet knackar hårt på fönsterrutorna.
Jag klär in mig i en varm kofta och lånar till mig ett par strumpor ( mina försvinner ju alltid! ) och insuper kvällen och begrundar dagen.
Det är väl märkligt hur mycket känslor som ryms i en enda liten människa. Ibland verkar man rymma hela världens alla känslor på en och samma gång.

Efter att ha skrivit och suddat, skrivit och suddat ett antal gånger märker jag att jag inte kan förklara mig bättre än just så: Ibland verkar man rymma hela världens alla känslor på en och samma gång.

Men vi är ju bara människor. Och plötsligt mår jag lite bättre :)



Lite sommarkänsla lever kvar i mig! Liten ljuslykta från Topiary, vas
från Lousiana och hylla från Indiska.


Tycker så mycket om mina krukor från Mormors Fönster!

//J

Idag gick Herr J ner på knä...

... men sa "nej det var förresten ingenting".

Men jag är glad ändå. Framförallt eftersom jag i skrivande stund har Raw Delight liggandes framför mig på bordet. Väl hemma från bokmässan visade det sig nämligen att Herr J hade överraskningar till mig. 
UNDERBART! Överraskningar kan slå mycket. Jag blir varm i hela kroppen när jag vet att någon faktiskt har tänkt lite extra på just mig. 
Jag fick Raw Delight och det är en kokbok med efterrätter och delikatesser som är nyttiga. Inte light-nyttiga, utan NYTTIGA. Inget socker, inget vitt mjöl. De använder bara råa produkter, rå kakao och rå honung exempelvis och godsakerna tillagas nästan aldrig i ugnen, och när de väl gör det så är det på mycket låg värme under många timmar. Idag ska boken invigas genom att vi ska göra "chokladglass" på frysta bananer, kakao och honung. Spännande! 
Jag fick inte bara en överraskning, utan två (!) Herr J känner mig och köpte en Nemi-bok :) Nu söndagsmyser jag järnet här hemma. Lagade precis qourncurry-grytan som jag lagt ut recept på tidigare. Mums mums!
Välkommen höst! 
 



Kryddhyllan som vi köpte i en gårdsbutik på Öland i sommras.

//J

RSS 2.0